Het is misschien wel het mooiste aan het werken met kinderen: hun logica; hun heerlijke en ongecompliceerde manier van denken en vertellen.

Als ouder weet je: kinderen stellen vragen. Veel vragen. Soms veel te veel vragen ;-)

Dat proberen we ook te stimuleren hier. Stel vragen. Ben nieuwsgierig naar de wereld om je heen. Want pas als je nieuwsgierig bent, ga je ontdekken dat de wereld veel groter is dan hij lijkt.

Pas als je nieuwsgierig bent, ga je openstaan voor anderen. Voor andere culturen en andere meningen. Dat maakt je leven rijker.

Nou ja, dat is natuurlijk nog allemaal een ver-van-mijn-bed-show voor de kinderen. Maar je snapt het punt …

Soms hebben ze zelf de antwoorden al. Dan hoeven ze geen vragen te stellen. En vaak levert dat juist nog leukere gesprekken op.

Zo stonden we vorige week met de kinderen bij de schapen. De ooien – de vrouwelijke schapen – zijn de afgelopen tijd gedekt door een ram. Dat zie je aan het krijt. Een ram krijgt tevoren een kleurtje mee, zodat je daarna precies kunt zien met welke ooi hij het gezellig heeft gehad.

Ook hier geldt: dit is nog allemaal een ver-van-mijn-bed-show voor de kinderen 😉

Maar gelukkig malen die daar niet om.

We staan te kijken. Ze zien dat de schapen een kleurtje hebben. Wijzen. En vragen niet hoe dat kan. Maar hebben zelf het antwoord al: ‘Hé, dat schaap heeft ook met krijt gespeeld …!’