Het tarief voor kinderopvang in 2024 is 10,43 euro. Dat is inclusief luiers, eten en drinken. Een dag kinderopvang telt 10,5 uur, ongeacht het aantal uren dat je kind bij De Helpende Handjes is. Wel belangrijk om te vermelden: bij ons betaal je maar voor 48 weken opvang per jaar.

Wat kost kinderopvang nu écht?
Het genoemde tarief is wat wij als kinderdagverblijf per kind per uur krijgen. Toch is dat niet het bedrag dat je als ouders of verzorgers betaalt. Bij lange na niet zelfs. Want het rijk (belastingdienst) en je werkgever betalen mee aan de opvang.

Hoe bereken je wat kinderopvang jou werkelijk kost?
Wat jij betaalt aan kinderopvang is afhankelijk van je belastbare inkomen en van hoeveel dagen je kind naar de opvang gaat. Daarbij geldt: hoe hoger je inkomen, hoe lager de bijdrage vanuit het rijk. En hoe meer dagen kinderopvang, hoe lager jouw tarief per kind. Op deze pagina op onze site bereken je in 3 stappen wat jouw uiteindelijke prijs is.

Wat opvang je kost is een terechte vraag, maar …
‘Kinderopvang is duur.’ Dat is wat veel mensen nog altijd denken. En wat veel mensen ook nog altijd uitspreken. Zonder nadenken. Zonder te weten wat kinderopvang nu werkelijk kost. En zonder ook te weten wat je ervoor terugkrijgt …

Want natuurlijk: kinderopvang kost geld. Meer dan dat je je kinderen thuis houdt. En meer ook dan dat je ze naar opa en oma brengt. Maar de vraag is eigenlijk niet wat kinderopvang kost. De vraag is wat het je waard is:

  • Wat is het je waard dat je kind minimaal een dag per week alvast eens ontdekt dat de wereld groter is dan eigen huis en haard?
  • Wat is het je waard dat je kind minimaal een dag per week in een groep en heel spelenderwijs zijn unieke talenten leert ontdekken?
  • Wat is het je waard dat je kind al heel jong vriendjes en vriendinnetjes leert maken? Dat hij, tussen leeftijdgenootjes, leert delen en spelen, leert wachten en leert om voor zichzelf op te komen?
  • Wat is het je waard dat je kind al heel jong respect leert krijgen voor alles wat groeit en bloeit? Omdat je kind bij ons al mag helpen om de dieren te verzorgen (en te aaien en knuffelen) en helpt om de moestuin bij te houden.
  • Wat is het je waard dat je kind minimaal een dag per week door pedagogisch geschoolde leidsters wordt ‘gadegeslagen’? Door leidsters die je kind leren kennen, observeren en hen helpen om zich te ontwikkelen. Leidsters ook die met je meedenken en je persoonlijke vragen beantwoorden. Want er is geen één ouder of verzorger die niet soms twijfelt of hij het wel helemaal goed doet.

Wat is jou dat alles waard? ‘Kost’ kinderopvang je dan 22,50 euro per dag (of misschien zelfs maar 15,- euro)? Of praat je al niet meer over kosten, maar is dat een ‘investering’ in de opvoeding en ontwikkeling van je kind? Eentje waar je veel meer waarde voor terugkrijgt dan de prijs die je er daadwerkelijk voor betaalt … Toch?