De Nationale Voorleesdagen … die zijn bijna zwaarder dan een weekend carnaval. Maar: minstens zo leuk ook!

De Nationale Voorleesdagen zijn in het leven geroepen om het voorlezen onder de aandacht te brengen. Door heel het land worden dan initiatieven genomen. Burgemeester en bekende Nederlanders die op scholen gaan voorlezen. Aandacht in de media. En allerlei activiteiten op kinderdagverblijven en op scholen.

 

 

Ook wij doen mee met de Voorleesdagen.

Lezen we de andere weken dan niet genoeg voor? Jawel hoor. We hebben heel veel superleuke prentenboeken hier liggen. Iedere dag pakken we wel even een momentje om daar uit voor te lezen, soms op initiatief van ons, vaak op die van de kinderen.

Want niet alleen wij vinden voorlezen leuk, het zijn vooral de kinderen die daar zo ontzettend veel van genieten. Van de verhalen, de typetjes, de stemmetjes, de tekeningen, de vragen die we er bij stellen, de spelletjes die er rondom een boek worden gespeeld.

Voorlezen heeft een bewezen positief effect op de woordenschat, spelling en het tekstbegrip. Het prikkelt daarnaast de fantasie. En als er iets is wat we moeten koesteren en waar we als volwassenen vaak jaloers op zijn, is het wel de fantasie van kinderen.

Alle kinderen mochten tijdens de Voorleesweek hun favoriete voorleesboek mee naar het dagverblijf nemen. Alle kinderen deden dat. En alle boeken werden voorgelezen. Elke dag …

Dus je begrijpt hoe onze kelen aanvoelden vorige week?! Inderdaad, alsof we een weekend carnaval hebben gevierd. Ideale voorbereiding gehad. Laat die carnaval maar komen 😉