Toevallig deze week gelezen dat de kinderopvang nergens ter wereld zo aan regeltjes is gebonden als in Nederland. De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK), die op 1 januari 2018 in werking is getreden, heeft daar een aardige duit aan bijgedragen.

En prima hoor. Als we er op die manier voor kunnen zorgen dat de kwaliteit van de kinderopvang in ons land geborgd is, dan moeten we die regels vooral ook hanteren en handhaven. Maar tegelijkertijd moeten we wel ook zien te voorkomen dat de kinderdagverblijven die hun zaakjes goed voor elkaar hebben – en dat zijn de meeste – de dupe worden van de verblijven die het niet zo nauw zien met de regels.

Ook in 2019 gaan er weer wat dingen veranderen.

Daarover zijn we op tijd in gesprek gegaan met de ouderraad. En inmiddels hebben we alle ouders daarover in onze nieuwsbrief geïnformeerd.

Belangrijkste wijziging betreft het aantal leidsters dat op de groep moet staan. Heel kort door de bocht: hoe meer baby’s er in een groep zitten, hoe meer leidsters er nodig zijn. Het kan in het nieuwe jaar dus voorkomen dat een groep niet ‘vol’ zit, maar er toch geen kinderen meer bij mogen.

Het zal in het begin zeker nog wel eens puzzelen worden. Want daarnaast hebben we ook nog te maken met de regel die stelt dat kinderen verplicht dezelfde ‘gezichten’ op de groep moeten hebben.

Eens te meer prijzen we ons met onze groep leidsters: ze bewegen mee, flexibel, betrokken en professioneel als ze zijn. Topteam!

Daarom kijken we ook met vertrouwen naar 2019 uit! Laat het nieuwe jaar maar komen. Wij zijn er weer klaar voor!