Ouderavond_JoyeuxMaandag 23 mei was er een ouderavond in het kinderdagverblijf over positieve opvoedstrategieën. We hadden daarvoor Joyce Vlamings uitgenodigd als spreker. Zij is eigenaresse van pedagogisch adviesbureau Joyeux.

“Als je je kinderen altijd positief benadert, blijft opvoeden leuk, ben je minder snel moe en zijn problemen vaak sneller opgelost”, hield ze de ruim dertig aanwezige ouders voor.

Een voorbeeldje?

‘Schiet op. Anders komen we te laat.’

Hoor je het jezelf zeggen? Dan is het aankleden ’s ochtends al tergend langzaam gegaan, zit ie ook nog doodleuk te treuzelen met eten.

Toch is het de kunst om ook dan je boodschap positief te verpakken: ‘Eet je boterhammen op, dan komen we nog mooi op tijd!’

Of deze?

‘Niet rennen binnen!’ Het is snel gezegd als de kinderen binnen aan het rennen zijn, terwijl je dat niet wilt.

Beter is dan, zegt Joyce: ‘Binnen lopen we zachtjes!’

Een feest der herkenning werd het. Want niemand is perfect. Iedereen verliest zich wel eens in opmerkingen die door kinderen als negatief worden ervaren of – als ze iets groter zijn – als ‘gezeur’ worden bestempeld.

Opvoeden is en blijft lastig. Maar daarom ook werd de avond over het algemeen als nuttig beschouwd. Het is altijd fijn om je weer even bewust te worden van je eigen opvoedstrategieën. Dus Joyce, bedankt dat je er was. En alle ouders: fijn dat jullie met zo velen zijn gekomen.