Buiten spelen in de natuur stimuleert de ontwikkeling van kinderen enorm. Dat is wetenschappelijk aangetoond. En hoewel buiten spelen op heel veel plaatsen in Nederland kennelijk al lang geen vanzelfsprekendheid meer is, is het dat op ons kinderdagverblijf nog wel. Sterker nog: het is een van de pijlers onder ons dagverblijf.

‘Slecht weer bestaat niet’, zeggen wij altijd.

In ieder geval: om het buiten spelen te promoten, is Modderdag in het leven geroepen. En nee, daar hadden wij dus officieel niet aan mee hoeven te doen. Maar zeg nou zelf: het is toch te leuk om daar niet aan mee te doen.

Dat doen we dan ook al jaren. En in plaats van een Modderdag, die elk jaar op 29 juni valt, houden wij altijd een Modderweek. Zodat ook echt alle kinderen die hier naar het kinderdagverblijf gaan met modder kunnen spelen.

 

Wat is het doel van de Modderdag?

Het idee is ooit eens ontstaan toen een Australiër tijdens het World Forum vertelde dat in zijn land een cultuur heerst van ‘niet vies willen worden’. Een Nepalees antwoordde daarop dat veel kinderen in zijn land niet eens kleren hebben om vies te maken. Daarop ontstond een kledinginzamelingsactie in Australië. Dit initiatief mondde later uit in International Mud Day.

Sinds 2013 wordt Modderdag ook in Nederland ‘gevierd’.

Doel in Nederland: het spelen in de natuur op de agenda zetten. Kinderen laten merken hoe heerlijk het is om je geen zorgen te hoeven maken om je kleren. Dat je gewoon lekker kunt voelen, spelen en kleien met zand en water.

 

Modderweek bij De Helpende Handjes

Andere jaren maken we altijd een modderpoel, waar kinderen doorheen kunnen rollen’. Maar: dan moet het wel écht goed weer zijn. Dit jaar liet de zon ons in de steek. Nou ja, dan halen we modderdag toch gewoon naar binnen.

En wees gerust: we hebben de kinderen proberen duidelijk te maken dat ze dit thuis vooral niet moeten doen ;-)